czwartek, 30 czerwca 2011

Pyszności

Naszło mnie ostatnio na słodkości. Dlatego też , póki nie został pochłonięty w całości, oto pyszny sernik na zimno z truskawkami. Ulubione ciasto mojego K :)



Robiony wg przepisu nats24 z portalu wizaz.pl


Składniki na spod tortownicy:

- paczka biszkoptów jasnych

Ułożyć je na spodzie tortownicy o średnicy 24-25 cm brzuszkami do góry, małe otworki miedzy nimi zakryć rozkruszonymi biszkoptami, aby spod tortownicy był cały zakryty.(Ja zrobiłam w blaszce prostokątnej.)

Masa serowa :

- 750g waniliowego serka homogenizowanego (typu "Hej" ) wychodzi 5 opakowań (Ja użyłam serka Danio i Pyszny.);

- 250 ml śmietany kremówki ;
- 5 łyżek cukru pudru;
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 400 g truskawek + do dekoracji ;
- galaretka malinowa (Ja użyłam truskawkowej)

Wykonanie :

Kremówkę ubić na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krotko ubijając. Stopniowo dodawać serki cały czas miksując.
Żelatynę rozpuścić w 3/4 ilości przegotowanej gorącej, ale nie wrzącej wody, mieszamy tak aby nie było w niej grudek, odstawiamy do przestudzenia, gdy ostygnie wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach. Galaretkę rozpuścić w gorącej, nie wrzącej wodzie, odstawić do przestudzenia.

Na biszkoptach w tortownicy poukładać pionowo truskawki przekrojone na pol, wylać masę serowa.
Włożyć do lodówki do stężenia. Ponownie wyjąć i pookładać resztę przepołowionych truskawek, zalać je tężejąca już galaretka.
Wstawić ponownie do lodówki na 3 godzinki.

1 komentarze:

elianka pisze...

Mniam. A ja na diecie :(

Blog Widget by LinkWithin