Robiony wg przepisu nats24 z portalu wizaz.pl
Składniki na spod tortownicy:
- paczka biszkoptów jasnych
Ułożyć je na spodzie tortownicy o średnicy 24-25 cm brzuszkami do góry, małe otworki miedzy nimi zakryć rozkruszonymi biszkoptami, aby spod tortownicy był cały zakryty.(Ja zrobiłam w blaszce prostokątnej.)
Masa serowa :
- 750g waniliowego serka homogenizowanego (typu "Hej" ) wychodzi 5 opakowań (Ja użyłam serka Danio i Pyszny.);
- 250 ml śmietany kremówki ;
- 5 łyżek cukru pudru;
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 400 g truskawek + do dekoracji ;
- galaretka malinowa (Ja użyłam truskawkowej)
Wykonanie :
Kremówkę ubić na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krotko ubijając. Stopniowo dodawać serki cały czas miksując.
Żelatynę rozpuścić w 3/4 ilości przegotowanej gorącej, ale nie wrzącej wody, mieszamy tak aby nie było w niej grudek, odstawiamy do przestudzenia, gdy ostygnie wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach. Galaretkę rozpuścić w gorącej, nie wrzącej wodzie, odstawić do przestudzenia.
Na biszkoptach w tortownicy poukładać pionowo truskawki przekrojone na pol, wylać masę serowa.
Włożyć do lodówki do stężenia. Ponownie wyjąć i pookładać resztę przepołowionych truskawek, zalać je tężejąca już galaretka.
Wstawić ponownie do lodówki na 3 godzinki.
Składniki na spod tortownicy:
- paczka biszkoptów jasnych
Ułożyć je na spodzie tortownicy o średnicy 24-25 cm brzuszkami do góry, małe otworki miedzy nimi zakryć rozkruszonymi biszkoptami, aby spod tortownicy był cały zakryty.(Ja zrobiłam w blaszce prostokątnej.)
Masa serowa :
- 750g waniliowego serka homogenizowanego (typu "Hej" ) wychodzi 5 opakowań (Ja użyłam serka Danio i Pyszny.);
- 250 ml śmietany kremówki ;
- 5 łyżek cukru pudru;
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 400 g truskawek + do dekoracji ;
- galaretka malinowa (Ja użyłam truskawkowej)
Wykonanie :
Kremówkę ubić na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krotko ubijając. Stopniowo dodawać serki cały czas miksując.
Żelatynę rozpuścić w 3/4 ilości przegotowanej gorącej, ale nie wrzącej wody, mieszamy tak aby nie było w niej grudek, odstawiamy do przestudzenia, gdy ostygnie wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach. Galaretkę rozpuścić w gorącej, nie wrzącej wodzie, odstawić do przestudzenia.
Na biszkoptach w tortownicy poukładać pionowo truskawki przekrojone na pol, wylać masę serowa.
Włożyć do lodówki do stężenia. Ponownie wyjąć i pookładać resztę przepołowionych truskawek, zalać je tężejąca już galaretka.
Wstawić ponownie do lodówki na 3 godzinki.
1 komentarze:
Mniam. A ja na diecie :(
Prześlij komentarz